torstai 8. maaliskuuta 2012

Miksi välttää muovia?

“You can break it, chop it, shred it, burn it an bury it, but it stubbornly refuses to die”
- Plactic: The Making of a synthetic Century.

Muovi, muovi on tehny kaikesta helpompaa, lasten lelut, autojen renkaat, juomapullot, tätä listaa vois jatkaa loputtomiin. Kysymys kuuluu kuitenki, onko asiat nyt paremmin?

Muovin määrä maapallolla lisääntyy älytöntä tahtia, tässä vähän tilastoa: "Vuosien 1965 ja 1995 välillä maailman muovin määrä nousi kahdesta miljoonasta tonnista 24 miljoonaan tonniin. Vuonna 2000 muovia oli 100 tuhatta tonnia ja luku lähes tuplaantuu joka vuosi."
Tän lisäks tyynellämerelle kelluu kaksi kertaa meksikon kokoinen muovilautta ja alueen vedessä on analysoitu olevan jopa 6 kertaa enemmän muovia kuin planktonia!


Muovi ei ainoastaa sinällää kuormita ja pilaa maisemia vaa siitä irtoaa myös kemikaaleja, joita kutsutaan Xenoestrogeeneiks. Esimerkiks flataatit, parabeenit ja bisfenoli a(josta tuo videoki kertoo) käyttäytyy mein elimistössä ja luonnossa estrogeenin tavoin. Oon hämmästelly, että mite harva miunkaa kavereista tuntuu ees tietävän mitä on estrogeeni!

Näitä kemikaaleja irtoaa muovista mikä on dumpattu mein luontoo sillä seurauksella että urospuolisilta kaloilta on alkanu löytyy myös naaraitten sukupuolielimiä. Kuulostaa tosi sairaalta. Varsinki ku miettii että ihmiselle annettiin tehtäväks "viljellä ja varjella". No viljelyssä ollaa menty iha överiks tehotuotannon takia eikä myö todellakaan olla varjeltu tätä planeettaa.

En nyt pyri syyllistämään ketää, koska voisin iha yhtälailla osottaa itteäni. Mutta mieti, voit vaikuttaa ja tehä toisin, voit välttää saamasta turhaa estrogeenikuormaa elimistöös! Ei nii että mitään vaikutuksia näkyis lyhyellä aikavälillä, mutta ku mietitää pitkällä ajalla! Seurauksia ei kukaan tiiä.

Tässä on vaa yks esimerkkijuttu!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti