keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Villivihanneksia

Aion päivittää tätä luetteloo kevään ja kesän mittaan.

Kesä lähestyy päiväpäivältä ja alan olla entistä enemmän innoissani, kohta voi alkaa syödä suoraan luonnosta! Salaatteja ja vihersmoothieita! Kannattaa muistaa alottaa villien syömine rauhassa, ensinnäki: ne maistuu tosi voimakkaalta verrattuna kaupan "salaatteihi" ja toiseksee, mein elimistö ei oo tottunu sulattamaa niitä. Eli jos oot alottelija näissä hommissa etkä halua vatsaa kuralle ni alota rauhassa :) Maistele.

 Useimpien puiden sekä esim. Osmankäämin siitepölyä voi käyttää proteiini/ravintolisänä ruuan seassa. Päräyttävintä taitaa olla männynsiitepöly joka on luonnon oma testoboosteri!

Nyt ajattelin tehä muistilistaa kesää varte 

Poimulehti
Parhaimmanmakuisia poimulehtiä saat keräämällä nuoret varjossa kasvaneet lehdet ennen kukintaa.  Älä kerää lehtiä kuivalta ja aurinkoiselta paikalta koska tällöin maku on kitkerä.  Vinkki: kasvin lehdiltä löytyvät pisarat eivät ole vettä vaan kasvin erittämää karvaalta maistuvaa nestettä. Maistappa!

Käyttö: Keittoihin, yrttijuomiin tai vaikka salaattiin! Siemenistä ja kukista voi tehdä maustetta.

Nokkonen
Nokkosta kannattaa kerätä varjoisalta tai puolivarjoisalta paikalta jolloin maku on parempi. Kasvin latvoissa on paras maku. Keräily kannattaa suorittaa mieluiten aurinkoisen jakson jälkeen koska nokkonen kuluttaa aurinkoisella kelillä nitraatteja. Nokkonen sisältää C-, A-, B1-,B2-, B6-, D-, E- ja K1-vitamiineja ja monia muita terveyttä edistäviä aineita, esimerkiksi rautaa ja serotoniinia. Eli kun nokkosia alkaa ilmestymään niin heti tekemään keväistä voimajuomaa, viherjauheita tai vaikkapa nokkoskeittoa!

Käyttö: esim. salaateissa, keittona, smoothieissa.

Voikukka
Voikukanlehdet kannattaa kerätä keväällä varjoisalta paikalta ennen kukintaa, joskin pienimpiä lehtiä voi hyödyntää läpi kesän. Voikukan parhaanmakuisin osa onkin nuoret lehdet joihin ei ole kehittynyt vielä voimakasta sahalaitaa. Mitä syvemmät välit lehden reunassa sitä kitkerämmältä se maistuu. Voikukan lehdet sisää noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna! Eli jos mieli tekee salaattia niin ei kannata mennä kaupan hyllylle! Huomionarvoista on myös ettei voikukka kerää nitraatteja toisin kuin useimmat salaattikasvit.
 Voikukka sisältää merkittäviä määriä kalsiumia, rautaa, riboflaviinia, C-,B6-,A-ja E-vitamiinia.

Käyttö: lehdet salaateissa, wrapeissä, smoothieissa, vain mielikuvitus on rajana. Jos et oo tottunu kitkerään makuun ni helpoin tapa on heittää blenderii joittenki hedelmien ja rasvan kanssa, rasvat ja hedelmien makeus leikkaa kitkeryyttä. Kukat voi esimerkiksi syyä upottamalla hunajaan ja syömällä sellaisenaan tai vaikka smoothien seassa!
 Vielä mainitsemisen arvone juttu: Voikukka on hyväksytty Versaillesin kasvitarhakoulun keittiökasvivalikoimaan :D

Ratamo

Jokaine varmasti tunnistaa piharatamon, pienenä lehti halkastii kahtia ja esiinjäävien nauhojen määrä kerto kui monta lasta tulee saamaa. Muistan myös pienenä kuulleeni et jos tulee haava ni ratamonlehteä voi käyttää laastarina. Ratamo onkin erityisen antibakteerinen kasvi. Se vahvistaa hengityselimiä ja supistaa limakalvoja. Ratamo myös tukee imusuoniston toimintaa.

Käyttö: kasvin kaikki osat voi syödä joskin lajeilla on eroja, parhaimman makuinen on leveälehtinen kasvi. Ratamo sisältää runsaasti proteiinia.
Käyttö laastarina; pureskele lehteä ja aseta haavaan/pistokseen.

Takiainen


Takiainen sisältää runsaasti A-, C-, ja K-vitamiineja, kalkkia, magnesiumia, potassiumia, sinkkiä ja seleeniä. Takiaista on käytetty puhdistamaan verta ja parantamaan iho-ongelmia. Takiainen on myös hyödyllinen sappirakolle sekä maksalle.

Käyttö: nuoret lehdet on herkullisia salaateissa ja vaikuttaa mielellään vihersmoothieissa. Juuria voi kuivattaa tai käyttää tuoreina keitoissa salaateissa ja vaikka leivonnaisissa.

Osmankäämi


Osmankäämi on n 30prosenttisesti monimutkaista hiilihydraattia. Suhteessa muihin ihaniin villiherkkuihin osma sisältää rutkasti kaloreita jotka tekee siitä hyvän energianlähteen. Osma on hyvä A-, ja C-vitamiinin, potassiumin ja fosforin lähde.

Käyttö: Nuoret versot on herkullisia salaateissa, padoissa ja keitoissa. Osman sisävarsi on myös hyodynnettävissä parsan tavoin!

Naiset! ja miksei miehetkin :D lehdistä katkaistaessa valuvan öljymäisen geelin voi käyttää ihonhoitoon aloeveran tavoin! :)

Varo sekoittamasta Osmaa vesikasveihi jotka on myrkyllisiä. Ole tarkkana myös veden puhtauden kanssa, saat joku rutkasti hyviä raviteita taikka myrkkyjä riippuen sen laadusta.

Apila


Onkoha neliapilat onnenruokaa?

Apiloiden kerrotaan sisältävän beetakaroteenia sekä C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, ja B12-vitamiineja, bioflavonoids sekä monia muita terveyden edistäjiä. Apila sisältää runsaasti mineraaleja kuten magnesiumia, mangaania, sinkkiä, kuparia, ja seleeniä. Apilaa on käytetty lääkkeenä verenpuhdistamiseen, kasvaimien sekä syövän hoitoon ja hepatiittiin.

Käyttö: Kukat on herkkua ja tekee mistä vaan ruuasta herkullisemman. Lehtiä voi käyttää esim salaateissa tai smoothieissa. 

  Päivänkakkara


Kakkara sisältää rutkasti proteiiniä, klorofylliä eli lehtivihreää sekä mineraaleja. Kuten kaikki tummanvihreät, kakkarakin vahvistaa luita sekä esim vähentää riskiä sairastua syöpään.

Käyttö: Lehdet sekä kukat voi syödä raakana.

Ruoho



Ruoho sisältää suurimman osan kaikista vitamiineista ja mineraaleista joita ihminen tarvitsee! Tätähän ne kaikki eläimetkin syö? Eikö :D Ruoho on kokonainen ateria sisältäen täydellisen profiilin proteiinia. Ruohossa on n 30 eri entsyymiä ja n. 70prosenttia ruohosta on lehtivihreää!

Käyttö, kun kesä tulee älä enää osta kalliista luontaistuotekaupasta vehnänorasjauheita yms tuotteita. Samat terveyshyödyt saat mehustamalla ruohoa. Tietysti pitää ottaa selvää ettei maata oo pilattu millää myrkyillä, eli ei mistä vaan puistosta kannata kerätä.

Ohdake


Kuvassa suo-ohdake
Kaikki ohdakelajit ovat syötäviä. Ohdakkeita on laajasti käytetty hoitamamaan maksaa, munuaisia, sappirakkoa, haimaa sekä pernaa. Ohdake sisältää runsaasi A ja C vitamiineja sekä kuparia, fosforia, potassiumia, rautaa, kalkkia ja magnesiumia.

Ohdakkeiden lehdet voivat olla piikikkäitä ja siten vaikeasti syötäviä. Tällöin kannattaa lehdet blendata smoothien sekaan tai kiehauttaa pikaisesti. Ohdake on syötävä juurista latvaan. Pilko juuria vaikka lempisalaattisi sekaan!

sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Mahlaa ja mökkeilyä


Luontoäiti imettää
Luontoäiti imettää

Mahlashotti

Löyettii palju

Autuutta

Juovuksissa

Löyty vähä pakuriaki ja siit tuli teet



Täs on hyvä

Mein lisäks kevätauringossa lämmitteli sisilisko ja pari perhosta joita ei saatu kyl kameralla kiinni

Oli mahtava kevätpäivä! Mahlan keräystä, puissakiipeemistä, saunomista, avantoa, auringonottoa ja luontoa! Elämä kyllä hymyilee!
 Mahlaa kerätään poraamalla reilu 3cm syvä reikä yläviistoon koivun kylkeen. Myö oltii polvillaa maassa ku porattii ja siltä korkeudelta virtas aika hyvi! Mitä paksumpi letku, sitä vapaammi mahla "virtaa". Huomattiin myös että kapeella letkulla valutettaessa pulloo syntyy painetta, joka esti jossai määrin mahlaa valumasta, ku hölläsin pullon korkkia nii et ilma pääs ulos pullosta ni alko tapahtumaa. Juoksutuksee kannattaa valita puu jonka ympäriltä lumi on reilusti sulanu ja joka on saanu paljo aurinkoa. Pullon suu kannattaa suojata huolellisesti ettei ötökät mee varastaa siun herkkua, mut ei täysin ilmatiiviisti niiku edellä jo mainitsin. Pullo kannattaa myös peittää lumella varmistaakses mahlan säilyvyyden. Mahla pilaantuu yhtä helposti ku maito. Mahlan voi pakastaa, ite tein nii.
 Kaupassa myytävä mahla on pastöroitu ja siihe on lisätty sitruunahappoa, näin se säilyy mut miun mielestä sillä ei oo enää mitää tekemistä sanan "mahla" kanssa, koska se on kuollutta nestettä siin vaihees.
  Eilen tuli juostuu n 30km, joka on miun matkaennätys, aikaa kulu n 2tuntia ja 15min. Löin aika rankasti viime enkat mitkä juoksin marraskuussa; 22km n 2tunnissa. Tän vuoden tavote juosta maratoni on iha nurkan takana tapahtuaksee. Oon kunnossa :)

tiistai 17. huhtikuuta 2012

Pari juttuu kasvuhormonista

Jos reenaat tai kuntoilet muutenvaa ni tää on hyvä tietää!

-2tunnin ajanjakso reenin jälkee on melkei merkittävämpi ku ite reeni, sillo tapahtuu valtaosa kasvuhormonin tuotannosta ja myös ite kasvu alkaa.

-Eli tärkeetä on keskittyä nyt siihe mite tuet palautumista ja varjelet kasvuhormonin tuotantoa!

-Syömällä sokeripitosen aterian, välipalapatukan tai ees juomalla sokeripitosen palautusjuoman tuhoot suurimmaks osaks kasvuhormonin tuotannon. Ilman kasvuhormonia reenistä saavutettu hyöty rajottuu näin kalorien polttoon.

Jos haluut parantaa omaa unenlaatua ja sitäkautta palautumista sekä kehitystä niin:

-Älä syö hiilareita puoleentoistatuntiin enne nukkumaanmenoa. Hiilarit nostaa  verensokeria joitten pilkkomisee elimistö käyttää insuliinia. Insuliini elimistössä taas vaikuttaa negatiivisesti unenlaatuu häiritsemällä sitä. Häiriö voi aiheuttaa kasvuhormonin tuotannon lakkaamisen kokonaa!
 Kasvuhormonin tasot elimistössä riippuu unen syvyydestä ja suurin kasvuhormonipuuska tapahtuu 30-70min nukahtamisen jälkeen. Eli sillä on  valtava merkitys et kui syvässä unessa oot tuollo.

-Insuliini ja kasvuhormoni ei siis tee yhteystyötä, ne ei tykkää toisistaan

Jos kiinnostaa lukee tarkemmi ni juttuu löytyy täältä:
http://www.hghmagazine.com/2-habits-that-immediately-stop-natural-hgh-production/
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2010/06/26/10-minutes-of-exercise-yields-hourlong-effects.aspx
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2010/07/27/the-growing-promise-of-shorter-more-intense-strength-training-workouts.aspx
http://jap.physiology.org/content/108/3/554.abstract

Voimasmoothie ja ituja

Eilispäivänä päädyin hyvänolonkauppaa ostamaa Warriorblendin koska ajattelin ruveta soturiks. Samalla kehitty kiinnostava keskustelu kaupan myyjän kanssa reenaamísesta. Eli mitä ihmiset tekee vääri reenatessaa on kropan rääkki. Hyvä reeni kestää korkeintaa 30min. Kahvakuula esim toimii tälläsessa hyvi, sillä on helppo reenata koko kroppa. Ite käytän kiveä minkä oon roudannu rannalta kämpille (ei oo mikää pien kivi).

 Kun on ruokavalio ja sen seurauksena suolisto hyvässä jamassa ni alkaa tuloksetki näkyä nopeemmi. Plus kaikkenlaista hifiravinnetta virtaa suonissa(oon kyl käyttäny omaisuuden näihi :D). Kaupan myyjäki kerto et mite pienellä reenillä moni sen kaveri on päässy tosi hyvää kuntoo ( ite tosin surkutteli omien lihastensa pienuutta, heh). Ja se kunto pysyyki yllä, helposti, varsinki ku vaalii omaa kehoa ja terveyttä muutenki. Terveellisintä on muute uskoa Jumalaan ja unohtaa maalliset huolet, näi uskon. Eniweis, oon hämmästelly mite miun haba on ainaki kaksinkertaistunu siitä ruipelosta mikä se oli enne, oon vaa vetäny leukaa sillotällö, punnertanu vähä ja nostanu kiveä. Kämpillä, en missää steriilissä punttisalinurkassa missä ilmapiiri on suorituskeskeine eikä nautiskelukeskeine. Tai näi sen ite nään. Kunha kesä koittaa ni vaihan sisäreenin hapekkaampaa ilmastoo eli luonnonkeskelle, mäntymetsässä on kuulemma paras happi. Aion kiipeillä puissa, nostella kiviä ja tukkeja, uida, kirmata paljainjaloin metsissä ja mitä sitte keksinkään! Youtubesta löytyy monia hauskoja videoita esim hakusanoilla: MovNat, Primal Workout tai Animal workout. Ja reenin päälle voimasmoothieta vaa!

Seuraava pätkä on lainaus raakaravinto.com sivulta, kiitos kirjoittajalle!
"Kasviproteiineilla on monia etuja eläinperäisiin proteiineihin verrattuna. Ensinnäkin kasvien proteiinit ovat usein muodostuneet vähäisemmästä määrästä aminohappoja kuin monimutkaisemmat eläinproteiinit, jolloin niiden pilkkominen elimistön käyttöön on yksinkertaisempaa ja imeytyminen tehokkaampaa. Moni kasvisperäiseen raakaruokaan siirtynyt onkin huomannut, että aiempaa pienemmällä proteiinimäärällä on fyysinen suorituskyky muun terveyden ohella parantunut. Toiseksi kuumennus vahingoittaa aminohappoja; ainakin lysiinin ja tryptofaanin on havaittu denaturoituvan +43 celsiusasteen lämmössä. Näin ollen raaka kypsentämätön ravinto takaa kyseisten välttämättömien aminohappojen saannin toisin kuin kypsennetyt esim. eläinkunnan tuotteet. Eläinproteiinien on todettu olevan yhteydessä moniin sairauksiin, kuten syöpiin ja diabetekseen. Ne myöskin mahdollisesti happamoittavat elimistöä, toisin kuin suuri osa kasviperäisestä prosessoimattomasta ravinnosta. Lisäksi kasviproteiineja nauttiessa saa kaupanpäällisinä runsaasti mineraaleja ja kuituja, sekä sellaisia vitamiineja, joita lihassa, maidossa ja muissa eläinkunnan tuotteissa ei ole."


Haha! Gain gorilla strenght!
 Etenki puihi kiipeemine on se juttu, ei tuu suoritettua vaa yhtä toistuvaa liikettä vaa reeni on kokonaisvaltasta. Muistan kattoneeni aikoinaa videon afrikkalaisesta miehestä joka kiipee puuhu hakemaa hunajaa. Oli muute korkee puu. Mut se mies oli iha elämänsä kunnossa, lihakset näkyvillä selvästi, enkä usko et se täyttää päivänsä millää 5x20 etunojapunnerrus ym reeneillä. Luonnollista liikkumista luonnossa. Hakkaa vaikka halkoja, pääset kuntoo.
 Tähä välii haluun fiilistellä omaa pappaani joka on kohta 80v, tehny elämänsä aikana tosipaljo metsätöitä, mainittavan arvosta on myös se että se on juonu koko elämänsä puhasta kaivovettä, eli ei oo kroppa kalkkeutunu. Muistan et pari vuotta sitte pappa veti vielä 10 leukaa, meikän teräsvaari!

 Miks ituja? Koska siemenessä on varastoituna valtava määrä elinvoimaa joka tulee esii hyödynnettävää muotoo idätettäessä. Tän takia kannattaa ainaki liottaa siemenet mitä hyödyntää koska ravinnearvot kasvaa huimasti, plus siitä tulee helpommi sulavaa. Laita silmät kiinni ja mietippä hetki sitä pientä jyvästä joka putoaa maaha, lepäilee hetken kosteudessa raukeena ja sit rupee puskemaa, ja puskeeki muute aika huolella, pikkusiemenistä kaikki puutki saa alkunsa.


Överi-idut spirulinassa imemässä ravinteita

alfa alfa