keskiviikko 25. huhtikuuta 2012

Villivihanneksia

Aion päivittää tätä luetteloo kevään ja kesän mittaan.

Kesä lähestyy päiväpäivältä ja alan olla entistä enemmän innoissani, kohta voi alkaa syödä suoraan luonnosta! Salaatteja ja vihersmoothieita! Kannattaa muistaa alottaa villien syömine rauhassa, ensinnäki: ne maistuu tosi voimakkaalta verrattuna kaupan "salaatteihi" ja toiseksee, mein elimistö ei oo tottunu sulattamaa niitä. Eli jos oot alottelija näissä hommissa etkä halua vatsaa kuralle ni alota rauhassa :) Maistele.

 Useimpien puiden sekä esim. Osmankäämin siitepölyä voi käyttää proteiini/ravintolisänä ruuan seassa. Päräyttävintä taitaa olla männynsiitepöly joka on luonnon oma testoboosteri!

Nyt ajattelin tehä muistilistaa kesää varte 

Poimulehti
Parhaimmanmakuisia poimulehtiä saat keräämällä nuoret varjossa kasvaneet lehdet ennen kukintaa.  Älä kerää lehtiä kuivalta ja aurinkoiselta paikalta koska tällöin maku on kitkerä.  Vinkki: kasvin lehdiltä löytyvät pisarat eivät ole vettä vaan kasvin erittämää karvaalta maistuvaa nestettä. Maistappa!

Käyttö: Keittoihin, yrttijuomiin tai vaikka salaattiin! Siemenistä ja kukista voi tehdä maustetta.

Nokkonen
Nokkosta kannattaa kerätä varjoisalta tai puolivarjoisalta paikalta jolloin maku on parempi. Kasvin latvoissa on paras maku. Keräily kannattaa suorittaa mieluiten aurinkoisen jakson jälkeen koska nokkonen kuluttaa aurinkoisella kelillä nitraatteja. Nokkonen sisältää C-, A-, B1-,B2-, B6-, D-, E- ja K1-vitamiineja ja monia muita terveyttä edistäviä aineita, esimerkiksi rautaa ja serotoniinia. Eli kun nokkosia alkaa ilmestymään niin heti tekemään keväistä voimajuomaa, viherjauheita tai vaikkapa nokkoskeittoa!

Käyttö: esim. salaateissa, keittona, smoothieissa.

Voikukka
Voikukanlehdet kannattaa kerätä keväällä varjoisalta paikalta ennen kukintaa, joskin pienimpiä lehtiä voi hyödyntää läpi kesän. Voikukan parhaanmakuisin osa onkin nuoret lehdet joihin ei ole kehittynyt vielä voimakasta sahalaitaa. Mitä syvemmät välit lehden reunassa sitä kitkerämmältä se maistuu. Voikukan lehdet sisää noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna! Eli jos mieli tekee salaattia niin ei kannata mennä kaupan hyllylle! Huomionarvoista on myös ettei voikukka kerää nitraatteja toisin kuin useimmat salaattikasvit.
 Voikukka sisältää merkittäviä määriä kalsiumia, rautaa, riboflaviinia, C-,B6-,A-ja E-vitamiinia.

Käyttö: lehdet salaateissa, wrapeissä, smoothieissa, vain mielikuvitus on rajana. Jos et oo tottunu kitkerään makuun ni helpoin tapa on heittää blenderii joittenki hedelmien ja rasvan kanssa, rasvat ja hedelmien makeus leikkaa kitkeryyttä. Kukat voi esimerkiksi syyä upottamalla hunajaan ja syömällä sellaisenaan tai vaikka smoothien seassa!
 Vielä mainitsemisen arvone juttu: Voikukka on hyväksytty Versaillesin kasvitarhakoulun keittiökasvivalikoimaan :D

Ratamo

Jokaine varmasti tunnistaa piharatamon, pienenä lehti halkastii kahtia ja esiinjäävien nauhojen määrä kerto kui monta lasta tulee saamaa. Muistan myös pienenä kuulleeni et jos tulee haava ni ratamonlehteä voi käyttää laastarina. Ratamo onkin erityisen antibakteerinen kasvi. Se vahvistaa hengityselimiä ja supistaa limakalvoja. Ratamo myös tukee imusuoniston toimintaa.

Käyttö: kasvin kaikki osat voi syödä joskin lajeilla on eroja, parhaimman makuinen on leveälehtinen kasvi. Ratamo sisältää runsaasti proteiinia.
Käyttö laastarina; pureskele lehteä ja aseta haavaan/pistokseen.

Takiainen


Takiainen sisältää runsaasti A-, C-, ja K-vitamiineja, kalkkia, magnesiumia, potassiumia, sinkkiä ja seleeniä. Takiaista on käytetty puhdistamaan verta ja parantamaan iho-ongelmia. Takiainen on myös hyödyllinen sappirakolle sekä maksalle.

Käyttö: nuoret lehdet on herkullisia salaateissa ja vaikuttaa mielellään vihersmoothieissa. Juuria voi kuivattaa tai käyttää tuoreina keitoissa salaateissa ja vaikka leivonnaisissa.

Osmankäämi


Osmankäämi on n 30prosenttisesti monimutkaista hiilihydraattia. Suhteessa muihin ihaniin villiherkkuihin osma sisältää rutkasti kaloreita jotka tekee siitä hyvän energianlähteen. Osma on hyvä A-, ja C-vitamiinin, potassiumin ja fosforin lähde.

Käyttö: Nuoret versot on herkullisia salaateissa, padoissa ja keitoissa. Osman sisävarsi on myös hyodynnettävissä parsan tavoin!

Naiset! ja miksei miehetkin :D lehdistä katkaistaessa valuvan öljymäisen geelin voi käyttää ihonhoitoon aloeveran tavoin! :)

Varo sekoittamasta Osmaa vesikasveihi jotka on myrkyllisiä. Ole tarkkana myös veden puhtauden kanssa, saat joku rutkasti hyviä raviteita taikka myrkkyjä riippuen sen laadusta.

Apila


Onkoha neliapilat onnenruokaa?

Apiloiden kerrotaan sisältävän beetakaroteenia sekä C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B9-, ja B12-vitamiineja, bioflavonoids sekä monia muita terveyden edistäjiä. Apila sisältää runsaasti mineraaleja kuten magnesiumia, mangaania, sinkkiä, kuparia, ja seleeniä. Apilaa on käytetty lääkkeenä verenpuhdistamiseen, kasvaimien sekä syövän hoitoon ja hepatiittiin.

Käyttö: Kukat on herkkua ja tekee mistä vaan ruuasta herkullisemman. Lehtiä voi käyttää esim salaateissa tai smoothieissa. 

  Päivänkakkara


Kakkara sisältää rutkasti proteiiniä, klorofylliä eli lehtivihreää sekä mineraaleja. Kuten kaikki tummanvihreät, kakkarakin vahvistaa luita sekä esim vähentää riskiä sairastua syöpään.

Käyttö: Lehdet sekä kukat voi syödä raakana.

Ruoho



Ruoho sisältää suurimman osan kaikista vitamiineista ja mineraaleista joita ihminen tarvitsee! Tätähän ne kaikki eläimetkin syö? Eikö :D Ruoho on kokonainen ateria sisältäen täydellisen profiilin proteiinia. Ruohossa on n 30 eri entsyymiä ja n. 70prosenttia ruohosta on lehtivihreää!

Käyttö, kun kesä tulee älä enää osta kalliista luontaistuotekaupasta vehnänorasjauheita yms tuotteita. Samat terveyshyödyt saat mehustamalla ruohoa. Tietysti pitää ottaa selvää ettei maata oo pilattu millää myrkyillä, eli ei mistä vaan puistosta kannata kerätä.

Ohdake


Kuvassa suo-ohdake
Kaikki ohdakelajit ovat syötäviä. Ohdakkeita on laajasti käytetty hoitamamaan maksaa, munuaisia, sappirakkoa, haimaa sekä pernaa. Ohdake sisältää runsaasi A ja C vitamiineja sekä kuparia, fosforia, potassiumia, rautaa, kalkkia ja magnesiumia.

Ohdakkeiden lehdet voivat olla piikikkäitä ja siten vaikeasti syötäviä. Tällöin kannattaa lehdet blendata smoothien sekaan tai kiehauttaa pikaisesti. Ohdake on syötävä juurista latvaan. Pilko juuria vaikka lempisalaattisi sekaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti