perjantai 1. kesäkuuta 2012

Virvoitusjuomaa

Teen rukiinjyväjuomaa, se on ensimmäinen kokeilu. Liotin rukiinjyviä reilun 12 tuntia. Avatessani liotuspurkin kantta miellyttävä, hento käymisen tuoksu lehahti kasvoilleni. Kaadoin liotusnestettä innoissani lasiin ja hörpin iloisena. Miten hyvää! Virkistävää tosiaan. Odotan innolla sitä hetkeä kun saan maistaa juomaa valmiina, eli n 4 päivän kuluttua. Seuraavina kahtena päivänä tapahtuu jyvien idätys. Maitohappobakteerien kehityksen kannalta on suotuisampaa ettei ituja huuhdella välillä, koska bakteerit kehittyvät jyvien pinnalle. Onnistunut idätys vaatii tällä menetelmällä purkin ravistelua 3-6 kertaa päivässä. Purkin täytyy myös olla desinfioitu ettei epäsuotuisat bakteerit pääse kasvamaan sen pinnalla pilaten hapatusprosessin. Kahden päivän päästä, jos kaikki on mennyt hyvin, täytän purkin joko mahlalla, tai lähdevedellä. Myös juuresmehu voisi toimia erinomaisesti! Tämän jälkeen tapahtuu kahden päivän aikana käyminen pimeydessä, jonka jälkeen juoma on valmista nautittavaksi tai käytettäväksi juurena, leipään tai jugurttiin. Juomasta mahtaa tulla herkullista!! Oma virkistysjuoma! Hah, luin aikaisemmin miten ihmisen mieltymys limppareihin tulee geneettisestä kaipuusta juoda hapatettuja juomia jotka oli todella yleisiä ennenvanhaan. Takaisin juurille siis vie miun tie!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti